Urheilu ja vapaa-aika blogi

Pääset vaivattomasti vesille venetelakan avulla

Tervetuloa lukemaan blogia. Tällä kertaa perehdymme veneilyyn ja siihen miten venetelakka voi helpottaa harrastustasi niin kesäkaudella kuin talvisäilytyksessä. Venetelakan tehtävä on helpottaa veneilyä ja veneen säilytystä rannassa. Joissain korkeammille veneille tarkoitetuissa venetelakoissa on portaat, joilla pääset nousemaan veneeseen turvallisesti, helposti ja kuivin jaloin. Venettä ei tarvitse koskaan vetää vedestä rullien päälle, sillä venetelakan päälle voi ajaa suoraan vedestä kun vene kelluu. Näin venetelakan käytössä ei tarvita juuri ollenkaan voimaa, eikä veneen pohjaan tule vaurioita tai naarmuja. On tärkeää että vene on ajettu tarpeeksi pitkälle telakkaan, että se säilyy suojassa voimakkailta tuulilta sekä veden pinnan vaihteluilta.

Venetelakka voidaan sijoittaa monenlaiseen maastoon kuten kallio- tai savirantaan. Venetelakan toimintaperiaate on että kelkka tai rullat, jonka päälle vene ajetaan, on laskettu tarpeeksi syvälle veteen, jotta vene pääsee kellumaan kelkan päältä suoraan veteen. Näin ollen mitä isompi vene, sitä syvempään veteen tulisi telakalta päästä. Venetelakoita on markkinoilla myös vinssipukki versioina. Sellaisessa venetelakassa on päädyssä vinssi, jonka avulla vene saadaan vedettyä telakan päälle. Vinssitelekassa ei ole yleensä rullia, sillä vene liukuu paikalleen telakan liukupintojen päällä. Nämä venetelakat ovat yleensä kevyitä, joten ne on kätevä asentaa, sekä niitä on helppo siirrellä vedenvaihteluiden mukaan.

Veneen hoito ja talvisäilytys venetelakassa

Veneen talvinsäilytykseen siirtäminen omasta rannasta voi olla kallista ja työlästä. Tarvitset vähintään trailerin, apuvoimia ja sinun tulee vielä hankkia uusi talvisäilytyspaikka. Tai ehkä haluat vielä kalastaa ja veneillä myöhälle syksyyn, sillä varauksella että järvi jäätyy. Vaikka suurin osa hankkii venetelakan ensisijaisesti helpottamaan vesille lähtöä kesäkaudella, helppo talvitelakointi omassa rannassa on myös hyvä syy harkita venetelkan hankintaa.

Venetelakka sopii todella hyvin veneen säilytykseen myös talvella, sinun täytyy vain vetää vene telkan päälle ja suojata se pressulla, vene odottaa valmiina uutta veneilykautta. On hyvä myös olla hieman perillä mahdollisista veden nousuista lumien sulaessa, jotta ne eivät pääse työntämään venettä takaisin veteen. Myös veneen ja moottorin normaalit huoltotoimet voidaan tehdä, kun vene on vedetty telakalle.  Kun käyttää venetelakkaa myös veneen pohja pysyy puhtaana, eikä venettä tarvitse käsitellä erikseen suoja-aineella. Venetelakat veneellesi tarjoaa esimerkiksi Alutrack Oy.