Urheilu ja vapaa-aika blogi

Shuffleboard - historia Englannin kuninkaallisista pubeihin

Shuffleboard eli pöytäcurling on suosittu pöytäpeli, jota pelataan pubeissa, pelihalleissa ja kodeissa ympäri maailmaa. Monien muiden suosittujen pubipelien tavoin pöytäshuffleboard sai alkunsa vaatimattomista lähtökohdista, ja sen historia ulottuu 1500-luvulle. Vaikka peli on kehittynyt ja muuttunut vuosien varrella, sen määrittelevät peruselementit ovat pysyneet samoina. Sosiaalinen peli tuo ihmiset yhteen, ja sitä pelaavat kaikenikäiset. Tämänkertaisessa blogikirjoituksessa käsittelemmekin shuffleboardin mielenkiintoista historiaa.

Shuffleboardin juuret ovat Englannissa

Jo 1500-luvun Englantilaiset pelasivat peliä, jossa liu'utettiin pöytää pitkin suurta kolikkoa, jota kutsuttiin nimellä "groat". Myöhemmin, kun suuri puukolikko korvattiin hopeisella, pelin nimi muuttui shove-pennyksi. Tämä aktiviteetti oli suosittua ajanvietettä Englannin maaseudun kartanoissa. Englantilaiset siirtolaiset pelasivat shuffleboard-otteluita myös monissa siirtomaissaan. Itse asiassa peli oli sekä englantilaisten sotilaiden että siirtolaisten suosiossa. Englantilaiset siirtolaiset toivat myös tämän yksinkertaisen, hauskan ja kilpailuhenkisestä pelin mukanaan Yhdysvaltoihin. Pelin pelaaminen ei rajoittunut pelkästään yläluokkaan, vaan historiaan tutkimalla selviää, että shuffleboard oli suosittua ajanvietettä myös talonpoikien keskuudessa.

Kerrotaan että itse kuningas huomautti, että peli estää sotilaita keskittymästä koulutukseensa. Sen sijaan, että pelaamista olisi vähennetty, tämä lisäsi shuffleboardin mainetta ja suosiota. Pelin oli vihdoin aika siirtyä kuninkaallisten pelisaleista tavallisiin tavernoihin ja pubeihin.

Shuffleboard saapuu Amerikkaan

Kun englantilaiset uudisasukkaat toivat shuffleboardin Yhdysvaltoihin, peli sai suosiota itärannikon pubeissa. Sen sijaan, että peli olisi nauttinut samanlaista hienostuneisuutta kuin Englannissa, uskonnolliset ihmiset Yhdysvalloissa pitivät shuffleboardia syntisten harrastuksena. Ajan myötä kuitenkin Hollywood elokuvissa alkoi näkyä shuffleboardin pelaamista, alun perin lähinnä mainostus tarkoituksessa. Useat Hollywoodin julkkikset kuitenkin alkoivat pitää pelistä, ja monet heistä hankkivat oman shuffleboardpöydän. 1950-luku oli shuffleboardille todellista kasvun aikaa, silloin suuri osa shuffleboardin valmistajista alkoi sponsoroida turnauksia, jolloin turnaukset olivat suurempia kuin koskaan. Suurimmat näistä turnauksista houkuttelivat lähes 600 joukkuetta kerrallaan.

Haastavat ajat ja nykypäivän suosio

60- ja 70-luvut olivat pelille haastavaa aikaa. Valmistajien välinen kilpailu oli yhä aggressiivisempaa. Tämän lisäksi haasteena olivat vaikeudet saada sponsoreita lajille sekä vakiosääntöjen ja -organisaation puute. Tähän aikaan shuffleboard ei houkutellut nuorempaa yleisöä, sillä nuoriso kääntyi television ja muiden aktiviteettien puoleen viihdyttääkseen itseään. Vaikka jotkut pelkäsivät, että peli oli kuolinvuoteellaan, oli myös heitä, jotka käyttivät aikaansa elvyttääkseen rakastamansa lajin. 80-luvun puoliväliin mennessä omistautuminen alkoi kantaa hedelmää, ja laji heräsi taas henkiin. Tänä päivänä shuffleboard on kasvanut koko kansan suosimaksi peliksi ja tullut saataville pubeihin ja pelihalleihin. Suomen Biljardimyynti Oy tarjoaa shuffleboardit ja muut pelivälineet.