Urheilu ja vapaa-aika blogi

Venetelakka suojaa venettä monin tavoin

Vedessä liikkuva laivaa pienempi kulkuneuvo on nimeltään vene. Veneitä on monenlaisia. Pienimmät ovat kanootteja ja kajakkeja ja isoimmat purjeveneitä tai moottoriveneitä. Suomessa venekanta on iso. Joidenkin arvioiden mukaan maassa on noin 800 000 erilaista venettä. Lähes kaikki veneet tarvitsevat jonkinlaisen telakan, jonka päälle ne vedetään silloin, kun eivät ole vedessä. Ja vaikka vene olisi koko kesän vesillä, ainakin talven ajaksi se on vedettävä venetelakan avulla pois vedestä. Telakkaa tarvitaan myös veneen pohjan pesun ajaksi.

Materiaalit ja mallit vaihtelevat

Pienelle soutuveneelle, kanootille tai vesijetille voi ehkä itsekin valmistaa puisen venetelakan, mikäli rannan maasto on siihen sopiva. Kun pohja ei ole syvä eikä vene ole painava, se saattaa onnistua. Mutta kun on kyseessä isompi vene taikka kivikkoinen ranta, ne asettavat haasteita telakalle. Etenkin kovin kivikkoinen ranta voi olla veneelle vaarallinen. Sellaiselle on hyvä suunnitella venetelakka huolella, jotta kivet eivät pääse raapimaan veneen pohjaa rannassa. Maasto ja sen muodot määrittävätkin paljon, millainen venetelakka on tarpeen rakentaa.

Telakka voi olla puuta tai useimmiten metallia. Nykyään alumiini lienee kaikkein yleisin materiaali. Myös veneen oma pohjamateriaali ja pohjan malli vaikuttavat siihen, millainen venetelakasta täytyy rakentaa. Erikoinen pohjarakenne asettaa erityisvaatimuksia myös telakalle. Esimerkiksi katamaraanit ovat yleistyneet jopa Suomessa, eikä näihin kaksirunkoisiin veneisiin käy perinteinen venetelakka, jolloin telakka on kenties teetettävä mittatilaustyönä.

Vene siirtyy helposti telakalle

Käyttömukavuus ja helppous ovat hyvän venetelakan myyntivaltit. Nykyään on yleistynyt malli, jossa vene ohjataan vedessä niin sanotun kelkan päälle, joka sitten vedettään kiskoja pitkin maan päälle johtavalle telakalle. Vetämiseen tarvitaan apuvälineeksi erityistä porakonevinssiä, joka toimii minkä hyvänsä sähköporakoneen avulla. Vinssin avulla voi vetää painavankin veneen kiskoja pitkin maalle.

Telakan kiskojen pituus riippuu veneen koosta ja rannan syvyydestä. Mitä matalampi ranta ja isompi vene, sitä pidempiä kiskoja tarvitaan veden alle. Hyvä telakkatoimittaja pystyy toimittamaan myös pitkiä kiskoja. Kiskot ovat pääsääntöisesti varustettuja umpikumipyörillä, joiden päällä vene rullaa ja seisoo naarmuuntumatta. Maan päällä ollessaan vene pysyy pystyssä hyvän telakan päällä kovallakin tuulella, mikäli siinä on riittävät ja asialliset kiinnitysmekanismit. Alutrack Oy valmistaa laadukkaat venetelakat.